In mei heeft ENISA – het Europese agentschap voor cyberbeveiliging – de EU Vulnerability Database (EUVD) officieel gelanceerd. Deze database is een belangrijke stap vooruit binnen het Europese beleid om de digitale weerbaarheid van organisaties te versterken. De lancering sluit naadloos aan op de doelstellingen van de NIS2-richtlijn, waarin het verplicht wordt gesteld om tijdig en adequaat op kwetsbaarheden te reageren.
Wat is de EU Vulnerability Database?
De EUVD is een openbare, centrale en toegankelijke database met actuele en betrouwbare informatie over kwetsbaarheden in IT-producten en -diensten. Organisaties kunnen hier gericht zoeken naar informatie die relevant is voor hun digitale omgeving. De database bevat onder andere:
- Technische beschrijvingen van kwetsbaarheden, inclusief ernstniveaus.
- Exploitatiestatus – of een kwetsbaarheid al actief wordt misbruikt.
- Adviezen voor mitigatie en patches, zodat organisaties snel passende maatregelen kunnen nemen.
Waarom is dit belangrijk?
De introductie van de EUVD is een concrete invulling van het Europese streven naar meer transparantie, snellere respons en betere samenwerking bij cyberdreigingen. Voor organisaties die onder de NIS2-richtlijn vallen, is de EUVD een waardevol hulpmiddel om te voldoen aan de verplichte risicobeheersmaatregelen. Maar ook kleinere bedrijven die onderdeel zijn van kritieke ketens profiteren direct van deze centrale kennisbron.
Waar is de database te vinden?
De database is openbaar beschikbaar via de ENISA-website: https://www.enisa.europa.eu/news/consult-the-european-vulnerability-database-to-enhance-your-digital-security
De informatie is bedoeld voor leveranciers van netwerk- en informatiesystemen, hun afnemers, nationale autoriteiten (zoals het EU CSIRT-netwerk), onderzoekers en bedrijven die hun digitale veiligheid willen versterken.
Een belangrijke stap voorwaarts
NIS2 Quality Mark verwelkomt deze ontwikkeling. In een tijd waarin dreigingen steeds complexer worden, is toegang tot actuele informatie over kwetsbaarheden essentieel. De EUVD draagt bij aan een veiliger digitaal Europa en ondersteunt bedrijven – groot én klein – bij het realiseren van hun zorgplicht onder NIS2.