Networking4all is een Nederlands cybersecuritybedrijf gespecialiseerd in online beveiligingsoplossingen, waaronder SSL-certificaten, penetratietests, kwetsbaarheidsscans, SOC monitoring, endpoint-beveiliging, security awareness-trainingen en compliancy services. Met een holistische aanpak richt Networking4all zich op de drie pijlers van informatiebeveiliging: mens, proces en techniek. Cybersecurity-redacteur Jan Meijroos spreekt met Frank Leest, oprichter en CEO en Ron Willigers; Head of Product & Marketing.
Hoe onderscheidt Networking4all zich van andere concullega’s?
Ron: “Met onze 25 jaar online security ervaring en de cybersecurity roadmap strategie worden hiaten binnen de verschillende informatieveiligheid domeinen gestructureerd aangepakt.”
Frank: “Wij zijn pragmatisch, snel en houden het graag simpel. Heldere rapportage met concrete acties die morgen al iets verbeteren. Onze kracht zit in het combineren van techniek, strategie én awareness — met een menselijke aanpak. Doordat wij ons focussen op maatregelen gericht op mens, proces, techniek en monitoring kunnen we de klant breed ondersteunen. We hebben een eigen risicoanalyse tool ontwikkeld, ervaring met honderden audits en kennen de realiteit van mkb tot enterprise.”
Ron: “Onze certificeringen zoals ISO9001, ISO27001, CCV Keurmerk, NIS2QM Auditor en het EU cyberlabel benadrukken onze toewijding aan kwaliteitsborging en gegevensbeveiliging. Deze certificeringen bevestigen dat wij niet alleen voldoen aan de vereisten, maar ook proactief werken aan het versterken van onze processen en daarbij het vertrouwen van onze klanten en partners.”
Waarom bellen klanten jullie?
Frank: “Klanten bellen naar Networking4all BV voor oplossingen en ondersteuning op het gebied van cybersecurity. Zij zijn op zoek naar oplossingen voor het verhogen van het cybersecurity bewustzijn binnen de organisatie, het verbeteren van informatieveiligheid processen, begeleiding bij ISO en NEN trajecten en het naleven van regelgeving zoals DORA en NIS2.”
Ron: “Maar ook advies over technologische maatregelen voor security monitoring en incident response. Tot slot is Networking4all expert in SSL-TLS certificaten management inclusief lifecycle automatisering.”
(Frank Leest, CEO Networking4all)
Wat zijn belangrijke én zorgwekkende trends die jullie waarnemen?
Frank: “Veel bedrijven onderschatten de snelheid en ernst waarmee nieuwe regelgeving zich aandient: DORA, NIS2, AI Act… De lat wordt nu hoger dan ooit, en veel bedrijven realiseren zich nog niet in welke mate ze hiermee te maken krijgen.”
Ron: “Tegelijkertijd neemt de afhankelijkheid van externe IT-partijen alleen maar toe, wat de kwetsbaarheid van de supply chain vergroot. Bestuursleden worden nu ook juridisch verantwoordelijk gesteld voor de naleving van deze regels, wat de druk verder opvoert.”
Frank: “Wat ons echt zorgen baart, is dat veel bedrijven nog steeds niet weten of ze wel of niet onder NIS2 vallen — terwijl ze vaak wel degelijk onder de regelgeving vallen, direct of als toeleverancier. Deze onwetendheid kan leiden tot grote risico’s, vooral als het niet tijdig wordt aangepakt.”
Hoe gaan jullie klanten om met NIS2?
Frank: “De voorlopers in onze klantenkring pakken NIS2 voortvarend aan door grondige risicoanalyses, het opstellen van business continuity plannen (BCP), communicatieplannen, het herzien van leverancierscontracten e.d.. Deze bedrijven begrijpen dat NIS2 niet alleen een verplichting is, maar een kans om hun cybersecurity aanpak te versterken.”
Ron: “Aan de andere kant merken we dat het gros van de bedrijven denkt dat NIS2 nog iets voor de toekomst is, vaak tot ze geconfronteerd worden met de eisen van grote klanten of toezichthouders. Op dat moment zien we een snelle omslag in bewustwording en actie. Wij staan klaar om hen te begeleiden naar een volwassen niveau van NIS2 compliance.”
En wat is jullie rol hierbij?
Frank: “Onze rol is allesomvattend in het NIS2-implementatietraject. We starten met een risico-inventarisatie om te begrijpen waar de grootste zwaktes en risico’s liggen. Van daaruit begeleiden we het proces naar compliance, inclusief de implementatie van controles en maatregelen die voldoen aan de NIS2-eisen. Naast het daadwerkelijke implementatiewerk, bieden we ook crisis- en respons-oefeningen, zodat bedrijven goed voorbereid zijn op incidenten. Daarnaast verzorgen we awareness-trainingen om het bewustzijn binnen de organisatie te verhogen en security checks voor leveranciers, zodat je ook in de keten weet wat je kunt verwachten.”
Ron: “Wij helpen onze klanten grip te krijgen op hun cybersecurity zonder dat het een overweldigende taak wordt. Dit doen we door heldere stappen te zetten en hen stap voor stap naar een volwassen cybersecurity-aanpak te begeleiden. De NIS2 Quality Mark norm biedt hierin ook een gestructureerd proces. Uiteindelijk zorgen we ervoor dat bedrijven niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook veerkrachtig en voorbereid zijn op de toekomst.”
(Ron Willigers, Head of Product & Marketing)
Hoe kijken jullie vanuit jullie expertise naar het NIS2 Quality Mark?
Ron: “Wij zien het NIS2 Quality Mark als een uitstekende ontwikkeling in een complexe en vaak onduidelijke regelgeving. Het biedt bedrijven niet alleen een routekaart voor compliance, maar het geeft ook duidelijk aan waar ze staan ten opzichte van de wetgeving. Dit keurmerk biedt de noodzakelijke zekerheid die bedrijven nodig hebben in een tijd waarin cybersecurity steeds belangrijker wordt.”
Frank: “Het helpt bedrijven niet alleen te voldoen aan de regelgeving, maar maakt die compliance ook zichtbaar voor klanten, partners en toezichthouders. Dit is vooral waardevol bij aanbestedingen en ketensamenwerkingen, waar vertrouwen en betrouwbaarheid essentieel zijn. Het keurmerk zorgt ervoor dat bedrijven aantoonbaar hun verantwoordelijkheid nemen in het beheren van risico’s, wat de betrouwbaarheid van de gehele organisatie ten goede komt.”
Wat is er goed aan volgens jullie?
Frank: “Het NIS2 Quality Mark heeft een aantal sterke eigenschappen die het onderscheiden van andere initiatieven. Ten eerste is het een concreet en scherp toetsingskader, waardoor bedrijven weten waar ze aan moeten voldoen en wat er van hen wordt verwacht. Het keurmerk is onafhankelijk en laat weinig ruimte voor “gemakkelijke oplossingen” of oppervlakkige naleving. Dit dwingt bedrijven om écht na te denken over hun cybersecurity-aanpak en om deze structureel en duurzaam te verbeteren.”
Ron: “De striktheid van de eisen maakt het een waardevolle indicator voor betrouwbaarheid. Het geeft klanten, partners en toezichthouders zekerheid dat een bedrijf serieus bezig is met het beschermen van hun systemen en data. Dit resulteert niet alleen in robuustere cybersecurity, maar ook in sterker vertrouwen binnen de supply chain.”
Wat zouden jullie bedrijven willen meegeven op het gebied van informatiebeveiliging en cyberweerbaar worden?
Ron: “Wij geloven in eenvoud, schaalbaarheid en pragmatiek in onze aanpak. In plaats van compliance te zien als een simpele checklist die moet worden afgevinkt, zien wij het als een kans voor bedrijven om hun cybersecuritystrategie te verbeteren en te optimaliseren. Door middel van een gestructureerde en praktische aanpak helpen wij bedrijven niet alleen om aan de wetgeving te voldoen, maar ook om effectievere en duurzamere beveiligingsmaatregelen te implementeren. Dit stelt hen in staat om niet alleen de huidige risico’s te managen, maar zich ook beter voor te bereiden op toekomstige bedreigingen.”
Frank: “Bedrijven die nu proactief handelen en investeren in hun cybersecurity, zullen niet alleen voldoen aan de regelgeving, maar ook een stevige voorsprong hebben ten opzichte van de concurrentie. Wij helpen hen die voorsprong te behalen door te focussen op duurzame, schaalbare oplossingen die passen bij hun specifieke behoeften.”