De cijfers van CCINFO liegen er niet om. Het is een alarmerende stijging, zeker als je bedenkt dat dit alleen de gemelde incidenten zijn. Slechts 30% van de bedrijven die slachtoffer zijn van ransomware, meldt dit bij de politie. De dreiging is reëel, en toch blijven bedrijven achter met structurele investeringen in cybersecurity.
Volgens experts komt dat deels doordat bedrijven overspoeld worden met technische adviezen en ingewikkelde maatregelen. Bedrijven zien door de bomen het bos niet meer. Maar cyberveiligheid hoeft geen onoverkomelijke uitdaging te zijn. Het begint met de basis. “Je hoeft geen honderd dingen te regelen, 15 is genoeg. Breng je basis op orde.
Een bewezen manier is het halen van certificering. Bijvoorbeeld NIS2-QM10: het minimale niveau voor mkb-bedrijven. Het bevat de 5 basisprincipes van digitale veiligheid zoals geadviseerd door de overheid. Dit certificaat is speciaal ontwikkeld voor bedrijven die (nog) niet onder de zware eisen van NIS2 vallen, maar wél hun cyberhygiëne willen aantonen aan klanten. Het legt de lat niet te hoog, maar wel precies waar het moet: bij realistische, controleerbare maatregelen.
Bedrijven met dit certificaat:
- Zijn aantoonbaar minder interessant voor cybercriminelen.
- Kunnen bewijzen dat zij voldoen aan basale cyberveiligheidsnormen.
- Vergroten het vertrouwen van grote opdrachtgevers.
- Verkleinen de juridische risico’s bij incidenten in de toeleveringsketen.
Waarom bedrijven nú moeten handelen
Het project om je basis op orde te brengen kost 6 maanden. Wachten tot de regelgeving je inhaalt of een incident zich voordoet, is een risico dat geen enkele onderneming zich nog kan veroorloven. Ruim 100 brancheorganisaties doen mee en ben je lid van hen dan krijg je 50% korting.
Bron: https://www.ccinfo.nl/menu-nieuws-trends/darkweb/2483741_de-onzichtbare-dreiging-van-het-darkweb-een-zorgwekkende-stijging-van-datalekken-in-2025-cybercrimeinfo-jaarrapport